Gelişen teknoloji ile birlikte beyin cerrahisinde önemli aşamalar kat edildi. Beyin tümörü veya diğer baş boyun bölgesi hastaları, Gamma Knife ışın cerrahisi yöntemi ile eski yöntemlere göre çok daha güvenli ve kolay şekilde tedavi ediliyor. Bu teknoloji ile eskiden saatlerce süren ve kafatası kesilerek yapılan ameliyatlarla sağlanan tedaviler, günümüzde ameliyatsız olarak birkaç saat içinde uygulanabiliyor. Beyin tümörü artık çevresindeki sağlam dokulara hasar vermeden alınabiliyor. Hastalar tedavinin uygulandığı gün taburcu edilip ertesi gün normal hayatına devam edebiliyor.
Gamma Knife Yöntemi Nedir?
Türkiye’ye Prof. Dr. Türker Kılıç tarafından getirilen ve kullanılan Gamma Knife yöntemi, beyin-hipofiz tümörlerinin ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ışın cerrahisi sistemi olarak tanımlanıyor. Hızlı ve kolay bu yöntemle beyin cerrahisinde bıçak kullanılmadan sadece ışınlar kullanılarak ameliyatsız tedavi sağlanabiliyor.
Gamma Knife metodu ile düşük enerjili çok sayıda ışın demeti kafatası içerisindeki hastalıklı alana yönlendirilmek suretiyle yüksek enerji sağlanıyor. Bu sayede çevre dokulara hasar vermeden, hastalıklı dokuda genetik ve biyolojik değişiklik yapılarak tedavi gerçekleştiriliyor.
Onlarca Seans Yerine Dakikalar İçinde Daha Güvenli Tedavi
Radyoterapi ışın tedavisinde, alınması gereken tümörle birlikte çevresindeki sağlıklı dokular da ışına maruz kalarak tahrip oluyor. Gamma Knife ışın cerrahisinde ise dokuya anatomik seçicilikle ulaşıldığı için sadece hastalıklı dokular gamma ışınına maruz bırakılıyor. Bu sayede çevredeki sağlıklı dokular zarar görmüyor. Anatomik seçicilikte yanılgı payı 0.2 mm gibi çok düşük bir oranda kalıyor. Beyin cerrahisi yöntemlerinden biri olan Gamma Knife (Gamma Bıçağı), adını bu anatomik seçicilikten alıyor.
Radyoterapi Işın Tedavisinde normal bir beyin tümörünün 30 seanslık tedavisinde kullanılan enerji miktarı, Gamma Knife teknolojisi ile sadece dakikalar içerisinde gerçekleştiriliyor. Böylece hasta onlarca seans yerine tek seferde tedavi ediliyor.
Ağrısız Işın Tedavisi
Gamma Knife Işın Tedavisinde, ışının tam olarak isabet etmesi gereken noktaya yönlendirilebilmesi için önce hastanın baş kısmı sabitleniyor. Hastanın ağrı hissetmemesi için de çerçevenin kafayla temas ettiği bölgelere lokal anestezi uygulanıyor. Ardından hastanın MR ve gerekirse anjiyografisi alınıyor. Daha sonra operasyonu yürüten hekim özel programlar yardımıyla hastalıklı alana yönelik gerekli planlamasını yapıp ışınların yönlendirileceği koordinatları belirliyor. Buna göre çerçeveye gereken pozisyon veriliyor. İşlemler hakkında bilgilendirilen hasta daha sonra bu tedavi yönteminin uygulandığı Gamma Knife Icon isimli makinenin iç kısmına doğru kaydırılarak ışın tedavisine başlanıyor.
Işınlar gerekli süre boyunca hastalıklı bölgeye uygulandıktan sonra hasta makineden çıkartılarak başında bulunan çerçeve alınıyor. Tedavi sırasında hiçbir ağrı ve sızı hissetmeyen hasta, gerekli bilgilendirmeler yapılarak aynı gün taburcu ediliyor.
Beyin Tümörü ve Diğer Baş Boyun Bölgesi Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılıyor
Işın Cerrahisi ile gerek kötü huylu gerekse iyi huylu beyin tümörleri tedavi edilebiliyor. Gamma Knife ışın cerrahisi, meningiomalar, hipofiz adenomları akustik nörinomlar, beyin metastazları, glial tümörler ve diğer birçok tümörün temizlenmesinde kullanılabiliyor.
Bu teknoloji yalnızca beyin tümörlerinin temizlenmesinde kullanılmıyor; bunların yanı sıra birçok farklı hastalık da Gamma Knife yöntemi ile tedavi edilebiliyor. Başlıca kulanım alanlarını ise, damarsal beyin hastalıkları (arteriovenöz malformasyonlar ve kavernomlar) ve fonksiyonel beyin hastalıkları (trigeminal nevrajli, parkinsonizm epilepsi) oluşturuyor.
Gamma Knife ışın cerrahisi, çapı 35-40 mm’den düşük tümörler üzerinde kullanılabiliyor. Tedavinin etkisi ise kötü huylu tümörlerde 2-3 ay, damarsal hastalıklarda 1-2 sene içerisinde görülüyor.
Hastalara Birçok Avantaj Sağlıyor
Gamma Knife ışın cerrahisi yöntemi, hastalara birçok avantaj sunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
• Daha güvenli, daha kısa sürede ve hasta açısından daha kolay tedavi imkânı.
• Bıçak kullanılmadan, kafatası açılmadan tedavi sağlıyor.
• Hasta, tedavinin uygulandığı gün taburcu ediliyor, takip eden gün iş ve sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor.
• Tedavi sırasında genel anestezi kullanılmıyor, bu sebeple ortaya çıkabilecek riskler söz konusu olmuyor.
• Hastanede kalma süresi çok kısa olduğu için tedavinin maliyeti azalıyor.
• Birbirini tamamlayan Gamma Knife ve Açık Ameliyat cerrahi yöntemlerinin aynı cerrah ve ekibi tarafından uygulanması, operasyonun gidişatını çok olumlu etkiliyor.
Gamma Knife yönteminde tedaviden kaynaklı yan etki ve sakatlık riskleri ise oldukça düşük durumda. Bu da geleneksel yöntemlere göre Gamma Knife tedavisi çok daha güvenli kılıyor.
Birçok hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayan Gamma Knife ışın tedavi yöntemi, SGK kapsamında olması, daha güvenli ve kısa süreli olması, kolay tedavi süreci gibi sebeplerle hastalar tarafından tercih ediliyor. Konu hakkında daha çok şey öğrenmek isteyen kişiler www.gammaknifetr.com sitesinden bilgi alabilmektedir.