Dişinizi çektirmeden önce bir kere daha düşünün. Çözüm; Kanal Tedavisi
Şu cümleyi hastalarımızdan çok duyarız. Bu diş beni sabaha kadar uyutmadı, enfeksiyon kaptı, yüzüm şişti, çekin de kurtulayım bu ıstıraptan. Hasta dişini çektirmek konusunda o kadar kararlıdır ki bazen onu kanal tedavisine ikna etmekte zorlanırız. Çekim en son düşünülecek şey olmalıdır. Çünkü hiçbir materyal kendi dişinizin konforunu ve hissiyatını veremez. En güzel yapılmış zirkonyum kaplamalar, son teknoloji ile geliştirilmiş dental implantlar bile.. Bu yüzden her diş çekilmeden önce tedavi edilmeyi hak eder. Hatta daha önce kanal tedavisi görmüş dişler bile ikinci kez kanal tedavisi yapılarak iyileştirilebilir. Çok çürümüş, madde kaybı çok fazla enfekte olmuş dişlere kanal tedavisi uygulanabilir. Teşhis ve tedavide röntgen, tomografi gibi ileri görüntüleme yöntemleri kullanılması da önemlidir.
Kanal Tedavisi Yapılan Dişlerin Restorasyonu
Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde tamamlanması ile dişin kök kısmını tedavi edilir. Peki dişin üst kısmının madde kaybını nasıl karşılamalıyız, üst yapısını nasıl restore etmeliyiz? Kaplama yaparak mı yoksa dolgu ile mi? Kanal tedavisi yapılan dişlerin genelde madde kaybı çok olur ve canlılığı yitirdiği için bu dişler kırılgan olurlar. Bu yüzden bu dişlerin üst yapısının restorasyonu en az kanal tedavisinin başarısı kadar önemlidir. Dişin madde kaybı eğer fazla ise endokuron adı verilen dişin ortasındaki boşluk ve kök bölgesinin bir kısmından destek alan seramik ile güçlendirilmiş kompozit esaslı hibrit restorasyonları tercih ediyoruz.
Nispeten madde kaybı daha az olan dişlerde ise fiber ile güçlendirilmiş kompozit dolgular ile de restorasyon tamamlanabilir. Kaplama genelde tercih etmiyoruz, çünkü zaten madde kaybı çok fazla olan bu dişlerin çepeçevre küçültülmesi dişi daha güçsüz kılacaktır.
Diş Hekimi Elifcan KUŞOĞLU
Kahramanmaraş A+ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği