Bu listede pek çok şey var, düzenli beslenme, iyi bir uyku, egzersiz yapma vb. Son dönemde Yale Üniversitesin'de yapılan bir çalışma da bu konuda bize hiç de yabancı olmadığımız bir sonuç sunuyor. Uzun ve kaliteli bir yaşama sahip olmak pozitif düşünceden geçiyor.
Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Şeyma Çavuşoğlu'nun verdiği bilgilere göre, yapılan bu çalışmada sigara ve kötü alışkanlıklardan uzak durmanın, egzersiz yapmanın, düşünce şeklinin insanın yaşam süresi üzerindeki etkisi inceleniyor. Araştırmanın sonunda daha uzun yaşamak için hayata pozitif gözle bakabilmenin, sigara içmemekten, düzenli spor yapmaktan daha önemli olduğu bulunuyor.
Pozitif Bakış Açısı Nedir?
Genellikle polyannacılık olarak düşünülen pozitif bakış açısı, sanılanın aksine körü körüne polyannacılık oynamak değil. Pozitif bakış açısına sahip olabilmek için önce baktığımızın durumun gerçekliğini görmemiz yani doğru bir durum tespiti yapmamız gerekiyor. Bir durum tespiti yapmadan sadece olumlu olan yanı görmeye çalışmak, olumsuz olanı görmezden gelmek polyannacılıktan öteye gitmeyecektir. Pozitif bakış açısına sahip olan kişi gerçeği gördükten sonra pozitif sonuçlara odaklanır.
Pozitif Bakış Açısına Nasıl Sahip Olurum?
Negatif düşüncelere karşı alternatif pozitif düşünceler üretin: Yaşadığınız bir zorluk karşısında “Artık her şey bitti” , “Her şey çok kötü gidiyor” diye düşünebilirsiniz. Bu negatif düşüncenizi fark ettiğinizde “Şuan zor bir durumla karşı karşıyayım, daha önce olduğu gibi bunun da üstesinden geleceğim”, “Yolunda giden neler var?” gibi pozitif bir düşünce üretin. Bulduğunuz pozitif düşünceleri bir süre kendinize tekrarlayın.
Kendinizle Olumlu İletişim Kurun: Kendinize en sık neler söylersiniz? Gözlerinizi kapatın ve kendinize kurduğunuz cümlelere bakın? Kendinizi destekliyor ve motive mi ediyorsunuz, yoksa sürekli eleştiriyor, kıyaslıyor musunuz? Kendinizle olumlu iletişim kurmak için kendinizi dinleyin, anlayış gösterin ve kendinizden memnun olmayı öğrenin.
Yapabildiklerinize Odaklanın: Sürekli yapamadıklarınızı ya da yapılması gerekenleri düşünüyor olabilirsiniz. Bunu fark ettiğinizde kendinize iyi yaptığınız şeyleri hatırlatın.
Hata Yapmaya İzin Verin: Kendinize, hata yapma hakkınız olduğunu hatırlatın ve hata yapmadan büyümenin ve gelişmenin mümkün olmayacağını, hataların çoğu zaman öğretici olduğunu unutmayın
Sık Sık Gülümseyin: Gülmek rahatlamanızı sağlayacağı gibi, bağışıklık sisteminizi destekler, duygu durumunuzu düzenler, eğer kendini keyifsiz hissediyorsanız, daha pozitif bir duygu durumuna çeker, olumsuz duyguları ve bu duyguların etkisini azaltır. Pozitif bakış açısına sahip olmak için gülümsemenin bu gücünden faydalanın.
Bunları Es Geçmeyin
• Genellemelerden, ya hep ya hiç tarzında düşüncelerden uzak durun
• Esnek olun
• Yolunda giden şeylerle ilgili kendinizi ödüllendirin
• Yeni ilgi alanlarınızı keşfedin ve yeni şeyler deneyin
• Sevdiklerinize zaman ayırın ve onlarla vakit geçirin
• Eğer sürekli olumsuz bakış açısına sahip olduğunuzu ve bunu değiştiremediğinizi fark ediyorsanız bu konuda bir uzmandan destek alın.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!