Video kapsül endoskopi yönteminde, hastaya yutturulan minik bir kapsülün içinde bulunan kamera ile tüm sindirim sistemi baştan aşağıya gözlemlenebiliyor. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek “Video kapsül endoskopi uygulamasında hastaya, içinde kamera olan bir kapsül yutturuluyor.
Yutulan kapsülün özelliğine göre ince bağırsak ya da kalın bağırsaklar görüntülenebiliyor. Hastaya aynı zamanda bir bel çantası beraberinde kayıt cihazı veriliyor. Yutulan kapsül organın fotoğraflarını da çekiyor ve kayıt cihazına hekimlerin inceleyeceği binlerce fotoğrafı yollayabiliyor. Kapsül daha sonra dışkı yolu ile vücuttan atılıyor” diyor.
Video kapsül endoskopi nedir?
Sindirim sistemimiz ağızdan başlayıp, anüse dek uzanan uzunca bir tüp şeklindedir. Yemek borusu, mide ve ince bağırsakların ilk kısmını ‘’üst sindirim sistemi endoskopisi’’ ile ve kalın bağırsakları da kolonoskopi’’ denilen alt sindirim sistemi endoskopisi ile değerlendirebiliyoruz. Ancak aradaki bölgede yer alan oldukça uzun bir ince bağırsak bölümünün de kendine özgü hastalıkları mevcut olup direkt olarak değerlendirilmesini sağlayacak endoskopik yöntemler (çift balon enteroskopi) mevcuttur. Ancak bu tip endoskopik incelemeler teknik olarak oldukça zor ve hasta için de uyumu güç ve uygulama alanı sınırlı yöntemlerdir. Video Kapsül Endoskopi; sindirim sisteminin mevcut standart endoskopik yöntemlerle incelenemeyen ince bağırsakların orta ve alt bölümlerinin, önünde optik bir kamerası bulunan, saniyede 2-3 adet görüntü alabilen hap büyüklüğünde (1.2cm.) bir elektronik aletle incelenme işlemine verilen addır. Kullanılan cihazın özelliğine göre ortalama 8-12 saat boyunca çekilen yaklaşık 60 bin adet ince bağırsak görüntüsü kemer şeklinde bir askı ile hastanın beline asılan veri kaydedici cihaz tarafından kaydedilir. Kaydedilen görüntüler bilgisayar ortamında 1-2 saatte dikkatle incelenerek raporlanır.
VKE sistemi hangi hastalıkların tanısı için kullanılıyor?
Kaynağı belli olmayan (diğer endoskopik yöntemlerle saptanamayan) sindirim sistemi kanamalarının tayininde, ince bağırsakları etkileyen iltihabi ve tümöral hastalıklar, polipler, çölyak hastalığı ve diğer emilim bozukluğu ile seyreden ince bağırsak hastalıklarının tayininde kullanılmaktadır.
Hangi durumlarda uygulanması uygun değildir?
VKE uygulanmasının uygun olmadığı başlıca durum barsak tıkanıklığı ile seyreden (tıkayıcı veya daraltıcı tümörler ve iltihabi durumlar) hastalıklardır. Çünkü yutturulan kapsül bu alana takılıp kalır ve sindirim sisteminden atılamaz.
Doç. Dr. Binnur Şimşek |
VKE avantaj ve dezavantajları nelerdir?
En önemli avantajı hasta tarafından kolay tolere edilebilen bir yöntem olmasıdır. Ayrıca tanı koymadaki duyarlılığı oldukça yüksektir ve işlem için uygun seçilmiş hastalarda istenmeyen yan etkileri yok denecek düzeydedir. Tek dezavantajı ise, sadece tanı koyucu bir yöntem olması ve tedavi edici bir yönünün bulunmamasıdır.
VKE nasıl uygulanıyor?
Kapsül endoskopi yapılacak günden bir gün öncesinde sıvı gıda alımına geçilmesi ve görüntü kalitesinin arttırılması için düşük doz barsak temizleyici ilaç kullanılması gerekmektedir. Hasta 12 saatlik açlık sonrası kliniğimize gelir. Kapsül endoskopi sisteminin kaydedici elektrotları karın bölgesine yapıştırıldıktan sonra kapsül bir miktar suyla yutturulur. Hasta 2 saat sonra sıvı berrak gıdalar ve 4 saat sonra da hafif bir yemek tüketebilir. Yaklaşık 12 saatlik kayıt sonrası hasta üzerindeki alet sistemini hastaneye geri getirir ve alınan kayıtlar hekim tarafından incelenip, raporlanır. Kapsül sistemi üzerinde iken hasta günlük yaşamına devam edebilir; ağır egzersiz yapmaması, kayıt sistemini etkilememesi için manyetik ortamlardan uzak durması gerekir (Örneğin MRI çekimi yaptıramaz, güvenlik koridorlarındaki cihazlardan geçmemesi tavsiye edilir.)
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!