Gülüş estetiği; insanın gülüşünün doğal ve estetik bir görünüme gelmesi için yapılan dudak, diş eti ve diş görünümünü ilk olarak bireysel sonrasında da bir arada değerlendiren tedavi yöntemidir. Dudaklarınız, dişleriniz ve diş etleriniz öncelikle tek tek gülüşünüz açısından düzeltilir. Daha sonra kombine bir bakış açısıyla ortaya estetik bir gülüş çıkarılır.
Herkesin gülüşü kendine özel ve yüzüyle uyumlu olmalıdır. Bunun tedavide temel amaç doğal ve çekici bir görünüme kavuşmanızdır. Gülüş estetiğinde öncelikle hastanın ihtiyaçları ve beklentileri belirlenir ve tedavi süreci bu iki değişken üzerinden planlanır. Gülüş estetiği yapılırken birden fazla işlem aynı anda yapılır.
Tedavi sürecinde her işlem tek tek hastanın ağız ve diş sağlığına göre sürece dahil edilir ya da süreç dışı bırakılır. İlk etapta estetik olarak kötü görünen dişleriniz düzeltilir ve yaşanan diş eti rahatsızlıklarının tedavisi yapılır. Yani gülüş estetiği ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesiyle başlar. Daha sonra hastanın cinsiyeti, yüz hatları, yaşı ve beklentilerine göre farklı sonuçlar ortaya çıkar. Son görüntü kişinin kendine has ve doğal görünmesi durumunda başarıya ulaşmış sayılabilir.
Gülüş Estetiğinde İşlem Sırası Nedir?
Gülüş estetiği temelde beyaz estetik ve pembe estetik olarak iki farklı şekilde gruplandırılır. Dişlerinizin sıralandığı bölgeye yapılan müdahaleler beyaz estetik olarak nitelendirilirken diş etlerinize yapılan müdahaleler pembe estetik olarak adlandırılır. Gülüş estetiğini diş hekimleriniz planlarken ağız sağlığınız için bir değerlendirme yapmalıdır. Bu değerlendirmede hem beyaz estetik hem de pembe estetik muayenesi yapılır.
İlk olarak hastanın gülüş estetiği tedavisinden beklentisine bakılarak dişlerinde ya da diş etlerinde tedavi edilecek tüm sağlık sorunları belirlenir. Diş hekiminiz bir hastalıkla karşılaşırsa öncelikle sorunu çözmek ve uygun tedaviyi gerçekleştirmek isteyecektir. Gülüşünüz tasarlanmadan evvel dişlerinizdeki çürük, kırık ya da çatlak diş ve diş eti rahatsızlıkları tedavi edilir.
Diş ya da diş eti sorunlarınız ortadan kalktıktan sonra gülüş tasarımı üzerine çalışmalar başlar. Burada bazı ufak tefek değişiklikler yapılsa da diş eti estetiği, diş beyazlatma işlemi, diş dizilimini düzeltmek için implant ya da protez gibi yöntemler ya da ortodonti tedavisi uygulanabilir. Talebe ve tercihe göre porselen lamine kaplama ya da zirkonyum kaplama da yapılabilir.
Diş ve diş eti tedavisi sonrasında gülüş estetiği tamamen hastanın isteklerine ve kendi özelliklerine göre belirlenir. Her hastanın gülüş estetiği tedavisi kendine has olduğu için süreç başka hastalardan farklı ilerleyebilir.
Gülüş Estetiği Türleri Nelerdir?
Gülüş estetiği her zaman hastanın kişisel görünümü ve kendi tercihine göre yürütülür. Her hastada farklı olarak planlansa da diş hekimliği alanında genel olarak tercih edilen kült gülüş estetiği türleri vardır.
En bilinen gülüş estetiği türleri şu şekildedir;
Çekici Gülüş Estetiği
Ön dişlerinizin ortaya çıktığı gülüş estetiği şeklidir. Hasta çekici gülüş estetiği ile hem genç hem de çekici bir görünüme kavuşabilir.
Sportif Gülüş Estetiği
Sportif gülüş estetiğinde ön dişleriniz çekici gülüş estetiğinden daha kısa olacaktır. Orta dişlerinizin boyu yan kesici dişlerinize göre daha uzun olacak şekilde yapılır. Sportif gülüş estetiğinde hasta dinamik ve canlı bir kişilik yansıtmayı başarabilir.
Entelektüel Gülüş Estetiği
Entelektüel gülüş estetiğinde dişlerinizin tamamı aynı boyda tasarlanır. Dişlerinizin aynı uzunlukta olması entelektüel bir ifade kazanmanıza yardımcı olur. Entelektüel gülüş estetiği daha çok ortaya yaşlı hastalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Diş hekiminize beklentilerinizi anlatırken yukarıda belirttiğimiz gülüş estetiği türleri dışında farklı beklentilerinizden de bahsedebilirsiniz.
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!